Start van Fitbrix - Fitbrix

Start van Fitbrix

sas en ik

Pilot succesvol afgerond en dan nu aan de bak! Alleen liep dat even anders…

Voordat ik meteen naar de situatie van nu spring, wil ik jullie even mee terug nemen naar een (Corona-) en zorgenvrije periode van een paar maanden geleden. Om precies te zijn 1 oktober 2019. Voor mij een hele belangrijke dag, namelijke de eerste dag na 16 jaar ABN AMRO, dat ik buiten ABN AMRO aan de slag zou gaan om een nieuwe toekomst op te bouwen. Maar wat dan? Of beter gezegd, welk idee zou ik als eerste gaan aanpakken?

sas en ik

Aan de koffie, na het sporten bij Crossfit Haarlem, ging het gesprek zoals gewoonlijk over eten: “wat eet jij, eet jij ook de hele dag kip, hoeveel tijd ben jij kwijt aan boodschappen doen?” Maar ook:”  hoeveel ben jij al afgevallen?” 

Zelf was ik na een streng dieet en veel sporten 10 kg afgevallen, maar ook ik herkende de hoeveelheid tijd die je kwijt was aan zorgen dat je gevarieerd, lekker en in de juiste verhoudingen kon eten.

Dat moet toch makkelijker kunnen, dacht ik. En waarom kun je wel overal personal training volgen en bestaat er niet een maaltijdservice die precies dát maakt wat ik nodig heb om zo efficiënt mogelijk fit te worden? Natuurlijk zijn er wel verschillende meal-prep services, maar een echt op maat gemaakte maaltijdservice, die dan óók nog lekker en gevarieerd is, kon ik niet vinden. In gesprekken met cateraars, koks en verschillende horeca-ondernemers kreeg ik steeds te horen “wat een goed idee, maar veel te moeilijk om uit te voeren”…

Totdat ik bij Food Union Saskia ontmoette.

Saskia kookte al jaren gezonde maaltijden met haar bedrijf Eten van Moes, maar was net vanuit Waalwijk naar Haarlem verhuisd. Bij Food Union (een professionele keuken in de Waarderpolder in Haarlem) was ze net begonnen met koken voor haar eerste klanten in deze regio. 

Tijdens de kerstborrel besprak ik mijn plannen en vertelde ik, dat ik een kok zocht. Saskia was meteen enthousiast. “Het wordt hard werken maar ik denk wel dat het kan lukken”, zei ze. Een samenwerking was begonnen!

En hard werken, dat deden we. Een groot aantal voedingsschema’s, proefkooksessies, nieuwe en aangepaste recepten, gesprekken met voedingswetenschappers en met diverse andere deskundigen, het ontwikkelen van een logo, interviews met consumenten, inschrijven bij de KVK en heel veel bloed, zweet en tranen later stond Fitbrix.nl klaar om de eerste pilot te draaien.

 Workshop op Crossfit Haarlem

Half januari 2020 stond ik samen met Willem Oudemans (Crossfit Haarlem) voor een groep van 50 man te vertellen over gedragsverandering en deelden we informatie over voeding, afvallen en de launch van de pilot van Fitbrix. De 10 pilot plaatsen voor de komende 6 weken waren meteen gevuld en twee weken later stonden we in de keuken.

Die avond zat ik vol spanning te wachten op de eerste reacties van de deelnemers. Hoe zouden ze het vinden en voldeed het aan de verwachtingen? Om 19:30 uur ontving ik de eerste appjes. Foto’s van de maaltijden die de deelnemers hadden opgewarmd, maar ook foto’s van leeggegeten borden, opmerkingen als ” heerlijk” en “kan ik dit gerecht elke dag krijgen?” Ik kan je vertellen dat er op zo’n moment een last van je af valt. Na weken van onrustig slapen, sliep ik die nacht als een baby.

Ging dan alles meteen goed, hoor ik je denken? Nee natuurlijk niet, wat hebben we veel geleerd. Bijvoorbeeld dat een omelet van alleen eiwit met groente veel moeilijker stolt dan een gewoon ei. Dat sommige vegetarische vleesvervangers heel zompig zijn en (een persoonlijke ervaring) dat je niet even snel de keuken moet willen opruimen, terwijl je walnoten aan het roosteren bent.

En de deelnemers? Die bleven enthousiast en zijn heel wat kg aan vet kwijt. De aandacht bij die deelnemers verschuift dan nu ook van afvallen naar stabiel blijven.

In de tussentijd kreeg ik steeds vaker van andere sportclubs te horen: dit wil ik ook. Waarop ik steevast het antwoord gaf: “super cool, gaan we doen, maar laten we in maart even afspreken, zodra de pilot afgelopen is”.

En toen kwam de corona-uitbraak, waardoor de sportscholen dicht moesten, het wc-papier op leek te raken, mensen thuis moesten blijven en koks geen catering-opdrachten meer kregen en dus hun grootste bron van inkomsten zullen gaan missen. Echt een drama voor deze vakmensen, die normaal gesproken met zoveel passie voor hun werk in de keuken staan om de heerlijkste gerechten te maken.

kok

Dat wetende, kán ik niet anders dan in actie komen. Daarom ben ik een initiatief gestart om zoveel mogelijk Haarlemse koks weer van werk te voorzien, door naast het Fitbrix abonnement, ook losse maaltijden, ontbijt, salades, soepjes en boodschap-pakketten aan te bieden.

Des te meer wij met z’n allen hier gebruik van maken (in plaats van bijvoorbeeld ongezonde alternatieven te bestellen), des te meer koks weer aan de slag kunnen. Bovendien hoeven jij en ik niet met de hamsteraars in de supermarkt om de laatste broccoli te vechten 😉

Ik hoop dat jij ook meedoet!

Jan 

2 reacties op “Start van Fitbrix

  1. Aranka zegt:

    Wat super om van je eigen passie je werk te maken. En om tijdens de Corona crisis de service uit breiden en daarmee koks te helpen – gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *